Reportage: Team Arnessons

Första endurotävlingen 

Höstdagen den 26 oktober lastade Team Arnessons lastbilen för att köra iväg mot Gotland. Det var ingen vanlig semesterresa som stod på schemat utan de skulle köra enduro på Gotland Grand National. Resultatet från tävlingen blev långt över förväntan för Team Arnessons. Målet var att komma runt ett varv men det gick betydligt bättre än så för de flesta av dem.

Det är en regnig förmiddag i slutet på november som jag träffar Peter Calais på Arnessons Services kontor ute i Zakrisdal. Vi slår oss ner vid deras lunchbord och Peter börjar berätta om upplevelsen på Gotland. Det syns på honom att han är otroligt nöjd med Gotland eftersom han berättar om det med sådan glädje i rösten. Peter berättar att de var ett kompisgäng på Arnessons som utvecklade endurokörning. Det var så Team Arnessons bildades.

– Vi valde att inrikta oss på att träna inför Gotland Grand National och sedan har det fortsatt, berättar han.

Vi går vidare och börjar prata om alla förberedelser som behövs för att genomföra en tävling som denna. Peter funderar lite men säger att det är tack vare deras sponsorer som det gått så smidigt att åka iväg på tävlingen och att Arnessons bidragit med otroligt mycket som bland annat lastbilen dit. Han ser väldigt tacksam ut när han sitter där och berättar om allt bidrag som Team Arnessons har fått för att kunna genomföra tävlingen.  

Tävlingsdagen på Gotland Grand National
Peter dricker lite på sitt kaffe och lutar sig tillbaka när han börjar berätta om hur det gick på tävlingen. Han berättar att han hade som mål att ta sig runt ett varv i tävlingen men det gick bättre än så.

– Under dom förutsättningarna som var så hade jag som mål att komma runt ett varv fast jag klarade tre varv så jag tycker själv att jag har lyckats uppnå mitt mål, säger han och ler brett.

Det var inte bara för Peter det gick bra utan det hade gått bra för nästan alla som valde att delta i tävlingen och han fortsätter att berätta med samma entusiasm som innan.

– Det var samma sak där! Det gick hur bra som helst! Vi hade någon som körde fyra varv, någon som körde tre varv och någon som körde två varv och sen så var det en som fick bryta tyvärr på grund av att motorcykeln stannade. Men det var över förväntan bra för de förutsättningarna som var för det var fruktansvärt blött och kallt och jävligt rent ut sagt, säger han och skrattar högt och glädjefyllt.

Trots att det varit kallt, blött och lerigt verkar det inte ha påverkat deras sammanhållning på Gotland utan det verkar snarare som de blivit tajtare. Peter berättar att de peppade varandra och var glada för varandras skull, både på Gotland och innan. Han berättar att det är en av deras starkaste styrkor som team.

– Alla vill nå bra träning och vi stödjer upp varandra när det gäller. Är det så att om någon känner att de inte vill köra den dagen så pushar vi på den personen och jag tror att vi har kommit iväg fler gånger på grund av att vi peppar varandra att köra, berättar Peter.

Inte nog med att de har så bra sammanhållning så hade de ett otroligt team på plats berättar Peter och blickar tillbaka till den blöta och kalla tävlingsdagen.

– När vi kom i mål allihop och vi vägde ungefär 25 kg mer i kläder och kommer fram till lastbilen så står Lennart där och har en muurikka full med pyttipanna. Vi byter om och går och sätter oss i en varm lastbil och får mat serverat. Bara en sådan sak när man kommer i mål och är ganska frusen. Jag måste säga att det var topp tio på servicen när vi kom tillbaka så det var otroligt roligt, berättar Peter och skiner av glädje.

Klassikern
Gotland var ju bara starten för Team Arnessons och det finns planer på andra tävlingar framöver berättar Peter som verkar vara supertaggad för det. De har bland annat pratat om att köra en tävling nästa år antingen Stångebroslaget eller Ränneslättsloppet eftersom båda ingår i klassikern. Vad är då klassikern? Jo det är tre endurotävlingar, Stångebroslaget, Ränneslättsloppet och Gotland Grand National som körs under ett år. Peter verkar vara väldigt intresserad av att göra klassikern i enduro.

– Har vi fortfarande denna sammanhållningen i gruppen så åker jag mycket gärna iväg med dom igen. Det är nog det som motiverar mig att göra klassikern, berättar han.

Han avslutar också med att de valde att åka till Gotland just för att tävlingen ägde rum på Gotland.

– Jag tror att det här med att köra på kalksten nog är en ny upplevelse för många som var med nu för det blir verkligen halt på de där klipporna. Så nu är det bara blicka framåt och få ihop gänget till en ny tävling, säger Peter och skiner upp i ett stort leende.

Klockan tickar iväg och kaffet är precis slut. Peter reser sig upp från lunchbordet och går iväg till datorn för att visa några bilder från tävlingen. Vi kollar på några bilder och så tackar jag för mig. Jag går ut i den gråa men inte allt för kyliga vinterdagen och funderar på om jag kommer hitta ut från Zakrisdal igen.