Personporträtt: Per Carlsson

“Människorna som jobbar på Arnessons
fick mig att tacka ja till jobbet”

Personporträtt av Per Carlsson, Arnessons nya VD

Snön virvlar omkring utomhus. Kaffet står och kokar. Cheesecaken är köpt på bageriet nedan. Allt är klart när Per Carlsson kommer upp för trappan med ett brett leende på läpparna. Han känner sig redo för sitt förhör säger han och skrattar.

Vi presenterar oss för varandra och slår oss ner vid konferensbordet. På bordet står kaffe och en födelsedagsbakelse till Per som fyller 43 år idag. Han skiner upp i ännu ett leende och tackar så mycket för omtanken. Han berättar att han inte är kräsen när det gäller bakelser och hugger in. Vi börjar prata om hans bakgrund och han berättar att han är uppvuxen i Kil.

– Det var bra att växa upp i Kil för det är en mindre ort och vi var ett ganska tight kompisgäng. Det är ett litet samhälle där alla känner alla, både på gott och ont, säger Per och skrattar och tar en stor klunk av kaffet.

Han fortsätter att berätta att han spelade ishockey fram tills han var 15 år men att han också att han körde lite motocross samt åkte slalom och längdskidor. Han berättar att han fortfarande åker slalom och att han kör enduro tillsammans med Team Arnessons nu. Han tar en tugga av cheesecaken och vi fortsätter att prata om vad trodde att han skulle bli när han blev stor.

– Det var nog alltifrån snickare till att bli pilot så det var ett ganska brett spektra men det blev tillslut byggvägen och snickare som jag har utbildade mig till, berättar han.

Han dricker lite av sitt kaffe och så berättar han att drömjobbet var pilot men att han kände sig lite feg att ta den vägen. Det krävs att man ska vara väldigt målinriktad för att kunna bli pilot och det kändes då som ett för stort steg för Per att ta. Intresset för snickeri tog över och han sökte även Byggnadssnickare på gymnasiet. Han lutar sig tillbaka i stolen och berättar att jobbet han har nu också är ett drömjobb.

– Jobbet jag har idag är väldigt bra exempelvis sen så tycker jag ju om att utvecklas och brukar se det lite grann som hållpunkter i livet och just nu är jag på det här stället där jag trivs väldigt bra, berättar han med stolthet i rösten.

Jobb, branscher och projekt
Vi börjar prata om första jobbet som Per hade och han lutar sig tillbaka, blickar uppåt i taket och tänker sig tillbaka. Han säger samtidigt “vad kan det ha varit” och fortsätter fundera. Sedan kommer han på det.

– Det var på Skanska som jag fick mitt första jobb och det var väl ungefär ett år efter avslutade studier, berättar han.

Efter Skanska började han jobba med sin far som hade ett eget företag och de började driva det tillsammans. Han berättar med stolthet i rösten om vad mycket han lärt sig och fått erfarenhetsmässigt av sin far. Men det var också under tiden de jobbade ihop som han blev inhyrd av Arnessons för olika uppdrag. Per berättar att han jobbat både inom industribranschen och inom snickeri- och byggbranschen. De tjänster han haft har därför varierat en del.

– Allt från att vara utförare av jobben till att jobba på kalkylsidan, kundsidan, ekonomisidan, balkongsidan, offertsidan samt personalansvar och nu VD, säger han och ler.

Per dricker av sitt kaffe och tar en tugga cheesecaken som snart är slut. Han har utan tvekan gjort en hel del under sina år inom både industri- och byggbranschen och det märks att han hela tiden vill utvecklas och göra nya saker samt möta nya utmaningar. Det verkar vara en stark drivkraft hos honom. Jag frågar honom vilken bransch han skulle vilja prova på om han bytte men han väljer inte en bransch. Han säger att det viktigaste för honom är att få jobba med människor och ett yrke där han skulle få jobba med människors mående hade han valt i så fall. Han tycker om att träffa nya människor och ha kundkontakt. Som VD har han alla möjligheter att få jobba med detta och det gör honom glad märks det.

Tjänsten som VD
Första gången Per sökte sig till Arnessons var för 20 år sedan när han gick dit och knackade på dörren och frågade om de behövde personal eller hjälp med något. Då jobbade han där en period och sedan jobbade han med sin far. Däremellan blev han inhyrd av Arnessons för olika projekt. De senaste fyra åren har han varit anställd på Arnessons och jobbat på Balkongsidan där han bland annat hade personalansvar, skrev offerter och hade koll på ekonomin.

– Det var för mer än ett halvår sen som jag fick förfrågan om jag ville ta över tjänsten som VD och har nu jobbat som det i ungefär ett halvår, berättar han.

Per berättar att han blev både överraskad och glad när han fick frågan om han ville ha jobbet som VD. Han funderade på det och kom fram till att han ville jobba med att Arnessons skulle utvecklas men också att han ville se sina kollegor utvecklas.

– Som chef vill jag vara lyhörd och inspirerande. Jag vill att personen jag har ett samtal med ska känna sig trygg och lita på mig som chef. Jag vill också veta vad som händer i företaget både negativt och positivt för att kunna hantera uppkomna situationer i tid, berättar han med ett leende.

Han fortsätter berätta att han gärna ger beröm och verkligen motiveras av att se personalen utvecklas positivt och få följa deras resa. Jag frågar hur har tar det när han får beröm och han rycker lite på axlarna och säger att han har svårt att ta emot beröm men att det är lättare att ge beröm säger han och ler. Han lovar också att han ska bli bättre på att ta emot positiv respons. Vi går över och pratar om vad hans tjänst idag innebär.

– Som VD har jag bland annat personalansvar, ekonomi- och budgetansvar. Jag har med andra ord ett mer övergripande ansvar nu än innan jag tillträdde som VD och mycket mer kontorstid. Vilket gör att jag försöker röra mig mer på fritiden såsom ta promenader och att bl.a. åka slalom med familjen, säger Per med glimten i ögat.

Framtidsvisioner
Vi dricker lite på vårt kaffe och jag frågar om Per inte vill ha en bulle också men han känner sig ganska nöjd och tackar så mycket. Vi börjar prata om hur han ser på framtiden inom Arnessons. Han hoppas med sin tjänst att uppnå både positiv ekonomisk utveckling för företaget men framförallt hoppas han på positiv utveckling för personalen. Han menar också att hans stora mål är att få koncernen Arnessons ännu mera sammansvetsad och ett ännu tätare samarbete mellan de tre bolagen. Han är väldigt mån om att alla ska må bra och att kunna få mer tid med personalen.

– Jag vill verkligen göra ett bra jobb på Arnessons och kunna få till fler ansikte-mot-ansikte samtal med personalen, berättar han.

Per ser verkligen positivt på framtiden på Arnessons och säger att även denna tjänsten är ett drömjobb där han kan se utvecklingen hos medarbetarna. Han säger att det är en stark drivkraft hos honom att både få se medarbetarna utvecklas och växa.

De sista frågorna

Efter en timmes pratstund så avslutar vi med de svåraste frågorna av alla. Per skrattar och frågar om det finns svårare frågor än de han redan fått men han inser ganska snart att det var ett skämt när första frågan kommer.

Äpple eller banan?
– Banan.

Orange eller blått?
– Orange.

Viktigaste rätten på julbordet?
– Skinkan.

Hur ska du fira din födelsedag idag?
– Jag ska äta tårta och dricka kaffe med mina nära och kära.

Efter de frågorna skrattar han lite till och reser sig upp för att gå. Han tar på sig sin gula Arnessons jacka och börjar gå mot dörren. Han öppnar dörren och går ut i snön som yr omkring ute. Snön har lagt sig om ett fint täcke på backen och hans steg formas i snön när han går mot bilen, lika glad som när han kom till intervjun. En riktig glädjespridare har Arnessons fått till VD, som värnar om allas bästa.